Categorieën
Carrière en Werk

De voordelen van biogas

Wat is biogas precies?

Biogas is een onderdeel van de biologische brandstoffen. Omdat dit gas biologisch is wordt het gewonnen uit natuurlijke materialen en is het goed voor het milieu. Door dit type brandstof te gebruiken worden er minder schadelijke stoffen uitgestoten. Tot op de dag van vandaag rijden er honderdduizenden auto’s op de (snel)wegen in Nederland. Als je wereldwijd kijkt zie je dat dit aantal nog vele malen groter is. Niet eens zijn daar alle transportmiddelen van de industrie bijgerekend. De meeste van al deze voertuigen op de wegen functioneren op een verbrandingsmotor die op fossiele brandstoffen werkt. Dit zorgt ervoor dat er veel uitlaatgassen in het milieu terechtkomen. Heden ten dagen wordt er steeds meer gefocust op het oplossen van dit probleem. Zo is biogas een groene oplossing die in de toekomst meer en meer ontwikkeld en gebruikt zal worden.

Hoe komt biogas tot stand?

Zoals eerder aangegeven is biogas een biologische brandstof. Het wordt dus gewonnen uit natuurlijke producten. Als je kijkt naar dit type brandstof ontdek je dat mest en afval hier een gigantische rol in spelen. Bij het afbreken van mest en afval ontstaan namelijk bepaalde bacteriën. Uit de stof die vrijkomt bij het afbreken van deze twee bronnen wordt methaan gewonnen. Dit wordt vervolgens gebruikt om biogas mee te maken. Deze vorm van biogas is dus goed voor het milieu en al helemaal omdat je gebruik maakt van grondstoffen die al een ander doel hebben gediend. Zo haal je het meest mogelijke uit de grondstoffen en realiseer je er ook nog eens een milieuvriendelijke brandstof mee.

Is biogas wel echt een verrijking?

Steeds meer wordt er wereldwijd gekeken naar de noodzaak van het terugdringen van de uitstoot van schadelijke gassen in het klimaat. Deze beginnen de afgelopen jaren steeds meer hun gevolgen te laten zien en die moeten zo snel mogelijk beperkt worden. Mede door het gebruik van synthetische stoffen lukt dit meer en meer. Er worden hierbij bestaande fossiele brandstoffen aangemengd met biologische brandstoffen. In het geval van biogas wordt dit al op verschillende plekken gedaan. Vaak is een directe overstap van fossiel op biologisch niet meteen mogelijk. Er wordt op deze manier dus stap voor stap een stap gezet in de richting van een schoner klimaat. Het prettige is dat biologische grondstoffen niet opraken. Dit betekent dat er continu gebruik van gemaakt kan worden en dat er ingezet kan worden op groene en milieuvriendelijke energiebronnen. Biogas speelt hierbij tevens een immense rol.